- Komerční sdělení -aktuality

Květní stonky česneku nevyhazujte! Naučte se, jak je můžete doma zužitkovat

Česnek by neměl chybět v žádné zahrádce a už vůbec ne v kuchyni. Víte však o tom, že z pěstovaného česneku můžete využít nejen stroužky, ale i stvoly? Česnekové stvoly jsou vlastně květní stonky česneku a vnesou do vašich jídel zajímavý chuťový i dekorativní prvek. Jak je zužitkovat?

Česnekové stvoly jsou stočené stonky květin česneku, které vycházejí ze středu klasického a u nás běžně pěstovaného česneku kuchyňského obvykle začátkem léta, ale v mnoha zahradách je najdeme i v tomto období. Logicky – větší odrůdy česneku, tvoří tlustší květní stonky, menší jemnější – všechny se dají použít v kuchyni.

Květní stonky česneku
Zdroj: istock.com

Kdy a proč oříznout květní stonky česneku?

Květní stonky česneku poznáte jednoduše tím, že se stáčejí, vytvářejí spirály. Odřízněte jejich ostrým nožem právě když vytvoří úplné svinutí. Tyto výhonky vám poslouží také jako informace, kdy je načase sklízet lusky česneku. Česnek je zralý a připraven k vykopání zhruba 20 dní poté, kdy odříznete většinu květních stonků. Navíc včasné odstranění květních stonků může zvětšit stroužky česneku až o 30 procent a zlepšit jejich potenciál skladování. Pokud byste promeškali toto období, česnek vyžene do květu, tedy vytvoří květiny. Tehdy odřízněte květiny a použijte je jako jedlé ozdoby nebo řezané květiny do vázy.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
česnek z vlastní úrody
Vypěstovat si vlastní česnek nemusí být náročné. Jak na to?
Květní stonky česneku
Zdroj: istock.com
Skladování česnekových stvolů

Když odříznete květní stonky z česneku, odřízněte jejich špičaté konce, kde by se vytvořil květ. Odříznuty pupeny jsou k jídlu tvrdé, ale můžete je použít k výrobě česnekového olivového oleje nebo octa, případně jejich jednoduše kompostujte. Oříznuté česnekové stvoly opláchněte ve studené vodě a osušte. Uchovávejte je v plastovém sáčku v chladničce, vydrží až tři týdny. Trvanlivost prodloužíte mrazením.

Co obsahují česnekové stvoly a jak je využít v kuchyni?

Česnekové stvoly jsou bohaté na vitamin C a vápník. Před zmrazením jejich je vhodné blanšírovat, pomůže to zachovat živiny v květních stoncích. Blanšírování také zlepší jejich barvu a můžete si být jisti, že jsou čisté. Stačí dvě minuty vaření v páře, nebo můžete použít mikrovlnnou troubu.

Nakrájené květní stonky česneku
Zdroj: istock.com
Česnekové stvoly výborně dochutí i ozdobí Cizrnový hummus. Můžete je použít do jakékoliv polévky, nejlépe se kombinují s bramborami, dýní, vajíčky a rajčaty. Vyniknou iv rizotu jakéhokoli druhu nebo jen tak nakrájené na chlebu s máslem či pomazánkou.

Nejnovější články

- Komerční sdělení -zpravy

Další články autora

- Komerční sdělení -PR článek