- Komerční sdělení -aktuality

Jak skladovat a co nejlépe zpracovat čerstvý rybíz

Rybíz mají svěží kyselkavé chuť a nejlepší jsou čerstvé, ačkoli se dají zpracovat různými způsoby. Oproti ostatním letním plodem jejich často odvrhnout právě kvůli tomu, že je s nimi „břídilský“. Obsahují však cenné látky a jsou všestranně použitelné, navíc jejich sezóna není dlouhá, takže určitě se jich vyplatí vychutnat.

odrůdy rybízu

Rybíz mají mnoho odrůd. Obvykle jsou klasifikovány podle barvy bobulí, ale i v každé barvě existuje několik dalších kultivarů. Červený rybíz jsou nejběžnější a nejlépe na džemy, omáčky a podobné kulinářské pochoutky. Bílý rybíz mají jemnější chuť, nižší kyselost a konzumují se zejména čerstvé.

rybíz
Zdroj: istock.com
Růžové rybíz jsou nejvzácnější a nacházejí se někde mezi červenými a bílými odrůdami – barvou i chutí. Černý rybíz dozrávají později v létě. Mají nejplnější chuť a nejčastěji se zpracovávají na džemy, omáčky a sirupy nebo se suší.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
archiv čtenářů
Jak se zbavit mšic na rybízu
Jak zpracovat čerstvé rybíz

Do koláčů, dezertů, salátů: Čerstvé rybíz používáme podobně jako borůvky, ostružiny nebo maliny do koláčů, pudinků, sorbetů, ovocných salátů, do koktejlů a na zdobení. Pokud máte hodně chutného ovoce, rybíz zmrazte.

Víte o tom, že po krátkém zmrazení snadněji odstraníte bobule ze stonku a předejdete poškození drobného ovoce?

Jako příloha k masu: Černý rybíz jsou vynikající k masu ze zvěřiny a často se ve světě vaří ve formě jednoduché omáčky, která se podává i ke kachně.

Na džem nebo želé: Rybíz přirozeně obsahují hodně pektinu a kyselosti. Výhodou je, že při výrobě džemů a zavařenin není třeba přidávat pektin nebo jiné želírovací činidla. Želé z červeného rybízu je běžnou součástí receptů na omáčky. Má výrazný kyselý nádech, a proto se hodí k vepřovému, jehněčímu masu nebo k zvěřině. Při zpracování na džem můžete rybíz vařit i se stonky, po uvaření je snadněji vyberete.

Sušené: Rybíz se dají i sušit v sušičce potravin nebo v troubě.

mrazení rybízu
Zdroj: istock.com
Jak skladovat čerstvé rybíz

Stejně jako všechny bobule, i čerstvé rybíz mají relativně krátkou životnost. Nejlepší je jejich skladovat volně zabalené nebo přikryté a v chladničce. Opláchněte je až těsně před použitím a jemně je osušte čistou sací utěrkou. Myslete na to, že vystavení nadměrné vlhkosti zkrátí jejich životnost a způsobí plísně nebo hnilobu, která se vám může v chladničce rozšířit.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
červík na angreštu
Jak bojovat proti ovocným mouše, jejichž larvy škodí na angreštu a rybízu
Chcete rybíz skladovat déle, zvolte mrazení. Jak na to? Poklademe je v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem, který se vejde do mrazničky. Bobule zmrazte a když jsou dokonale zmrazeny, přeložte je do uzavíratelných plastových sáčků. Takto je můžete skladovat v mrazničce až 6 měsíců.

Nejnovější články

- Komerční sdělení -zpravy

Další články autora

- Komerční sdělení -PR článek