- Komerční sdělení -aktuality

Nevíte, jaký výkon kotle potřebujete? Poradíme vám, jak si to vypočítat

Vybíráte do svého bytu či domu nový kotel, ale nevíte, jaký výkon zvolit? S tím vám poradíme v dnešním článku.

5

Základní pravidlo při výběru nového kotle zní – čím je vaše obytná plocha větší, tím výkonnější kotel potřebujete. Malý kotel nebude stačit na nároky velkého rodinného domu a naopak, nevyužitý výkon silného kotle pro vás znamená zbytečné plýtvání penězi.

Se zásobníkem či bez?

Než začnete vybírat správný výkon kotle, který se určuje v kilowattech (kW), měli byste si zvolit jeho vhodný typ. Dnes nejčastěji najdete tři typy – kondenzační s průtokovým ohřevem, kondenzační se zabudovaným zásobníkem nebo s možností připojení externího zásobníku teplé vody.

Průtokový kondenzační kotel funguje na principu okamžitého ohřevu vody. Spouští se jen tehdy, když pustíte vodu nebo když zásobuje ústřední topení. Aby dokázal obě tyto úkoly provádět najednou, nutně potřebuje vyšší výkon. Jelikož jsou však tyto kotle bez zásobníku teplé vody, hodí se spíše do menších domácností s jednou sprchou.

Nohy v pěnové vaně
Zdroj: shutterstock.com
Vlastníte středně velký dům s vyšším odběrem teplé vody a více koupelnami? Porozhlédněte se raději po kondenzačním kotli se zásobníkem teplé vody. Při sprchování čerpáte již zahřátou vodu ze zásobníku a kotel soustředí svůj výkon zejména na vytápění. Externí zásobník však zabere poměrně hodně místa, proto se velmi nehodí do menších bytů či domů.

Čím více radiátorů, tím vyšší výkon

Máte tak už představu o typu nového kotle, ale stále nevíte, jaký výkon zvolit? Jednou z nejjednodušších metod, jak ho zjistit, je spočítáním všech vašich radiátorů. Výkon kotle se totiž přepočítávat podle výkonu radiátorů. Pokud má radiátor výkon 1 kW, tak při dvanácti radiátorech to vychází na kotel s výkonem 12 kW. Obecně tak platí, že čím více radiátorů máte v domácnosti, tím výkonnější kotel na jejich zásobování potřebujete. Přibližný výkon kotle lze určit i pomocí této tabulky:

Kondenzační kotel s průtokovým ohřevem

do 10 radiátorů: 24 – 27 kW
10 až 15 radiátorů: 28 – 34 kW
15 až 20 radiátorů: 35 – 42 kW
Kondenzační kotel se zásobníkem vody

Nejnovější články

- Komerční sdělení -zpravy

Další články autora

- Komerční sdělení -PR článek